Jdi na obsah Jdi na menu
 


Michelle Trachtenberg


Biografia:

Narodená: 11. októbra 1985, New York
Výška: 161 cm
Oči: modro-zelené
Vlasy: hnedé

Michelle už ako trojročná účinkovala v rôznych reklamách. Vo svojich 10-tich rokoch sa preslávila rolou Rosie O´Donnell vo filme „Harriet the Spy“. Táto rola jej vyniesla cenu „Best Lead Actress in a Feature Film“.

V roku 1999 si zahrala vo filme „Inspector Gadget“ s Matthew Broderickom. Okrem iného účinkovala aj vo filmoch, ako „Can´t Be Heaven“, „The Cage“ a „Melissa“.

Pridelní televízni diváci si Michelle pamätajú ako autistické dievča Lily Montgomeryovú v seriáli „All My Children“. V rovnakom čase v ňom účinkovala aj Sarah Michelle Gellar. Keď sa Sarah dozvedela, že v Buffy pribudne postava Dawn, hneď navrhla Michelle.

Ďalšie seriály, v ktorých si zahrala, boli „The Adventures of Pete & Pete“, ako aj komediálny seriál „Meego“. Hosťovské role stvárnila aj v „Guys Like Us“, „Figure It Out“, „Dave´s World“, „Law & Order“, „Saturday Night Live“, „Clarissa Explains It All“ a „Space Cases“, ako aj v televíznych filmoch „A Father´s Choice“ vedľa Petera Straussa a Mary McDonnellovej a „Christmas in Our Home Town“ s Melissou Gilbert.

Posledných päť rokov bola aj aktívnou hovorkyňou pre nadácie R.A.D.D., DARE America, The Starlight Foundation a mnoho ďalších. Jej aktívny boj proti drogám ju priviedli až k akcii, kde pomohla prezidentovi Clintonovi v kampani „The Coalition for a Drug Free America“.

Vo svojom voľnom čase cvičí jogu, rada pláva, bicykluje, korčuľuje, píše krátke poviedky  a trávi čas so svojou rodinou, priateľmi a jej dvomi mačkami.

Medzi jej najnovšie filmy patria napríklad „Euro Trip“, „Ice Princess“, Misterious Skin“,... V súčasnosti natáča film „Odd Girl Out“.


Filmografia:

Vinyl (2006) (pre-production) .... Debbie
Beautiful Ohio (2006) (post-production) .... Sandra
Odd Girl Out (2005/I) (in production) .... Alicia Dillingham
Four Women (2005) (pre-production) .... Cindy
The Dive From Clausen's Pier (2005) (TV) .... Carrie Beal
Ice Princess (2005) .... Casey Carlyle
Mysterious Skin (2004) .... Wendy
EuroTrip (2004) .... Jenny
"Buffy the Vampire Slayer" (1997) TV Series .... Dawn Summers (2001-2003)
Truth or Scare (2001) TV Series .... Host/Narrator
Can't Be Heaven (2000) .... Julie
A Father's Choice (2000) (TV) .... Kelly McClain
Inspector Gadget (1999) .... Penny
Richie Rich's Christmas Wish (1998) (V) .... Gloria
"Meego" (1997) TV Series .... Maggie Parker
Christmas in My Hometown (1996) (TV) .... Noelle Murphy
Harriet the Spy (1996) .... Harriet M. Welsch
Melissa (1995) .... Lena
"The Adventures of Pete & Pete" (1993) TV Series .... Nona Mecklenberg (1994-1996)
"All My Children" (1970) TV Series .... Lilly Benton Montgomery #1 (1993-1996)

Televízia:

"Six Feet Under" playing "Celeste"
"Guys Like Us" playing "Katie" in episode: "Maestro's First Crush" (episode # 1.3) 19 October 1998
"Space Cases" playing "Prankster #1" in episode: "All You Can Eaty" 23 November 1996
"Dave's World" playing "Angela" in episode: "Solitaire" (episode # 4.2) 20 September 1996
"Clarissa Explains It All" playing "Elsie Soaperstein" in episode: "Babysitting" (episode # 4.11) 25 September 1993
"Law & Order" playing "Dinah Driscoll" (uncredited) in episode: "God Bless the Child" (episode # 2.5) 22 October



Dawn Summers

Biografia:

Dawn je mladšia sestra Buffy a zároveň mystický kľúč. Objavuje sa v seriáli ako 14 ročná. Všetkým boli zmenené a vložené nové spomienky, dokonca aj samotnej Dawn, tak aby boli všetci v predstave, že Dawn je jej pravá sestra, ktorá tam bola od kedy sa narodila a vyrastala s nimi. Len psychicky narušení ľudia, sú schopní vidieť jej pravú podobu.

Pôvod tohto kľúča je neznámy. Slúži na prechod medzi dimenziami. Je neutrálny (ani dobrý ani zlý), záleží od dotyčnej osoby, za akým účelom by ho chcela použiť. Bol zverený do opatery mníchom v českom kláštore, aby nemohol byť zneužitý nesprávnymi osobami.

V roku 1999 sa stretávame s bohyňou Glory, ktorá hľadá Kľúč, aby ho mohla použiť k návratu do svojej dimenzie. Mnísi v snahe ukryť Kľúč, mu dali ľudskú podobu a poslali ho k Premožiteľke, aby ho chránila vlastným životom.

Až keď Buffy upadla do hlbokého tranzu zistila, že s jej sestrou niečo nesedí a od mnícha sa dozvedela pravdu - Dawn nie je jej sestra, je to Kľúč - mystická energia, ktorú má chrániť. Glory však nakoniec príde na to, že Kľúčom je práve Dawn a použije ju na otvorenie Brány. V snahe zachrániť Dawn, Buffy obetovala svoj vlastný život, aby uzavrela Bránu, ktorá sa práve otvárala.

Po jej znovuoživení vďaka kúzlu Willow a jej ostatných priateľov sa Dawn so sestrou opäť zblížia. Konečne má späť rodinu. Ale cíti sa byť nemilovaná a zbytočná. Stane sa z nej kleptomanka. Nakoniec sa to medzi nimi všetko vyjasní.

Po tom, ako Warren zabil Taru, z Willow sa vďaka túžbe po pomste stala Evil Willow. Mala v pláne zničiť celý svet. Dawn bola s Buffy v pasci - boli uväznené v podzemí, kam spadli. Vtedy nastal veľký zlom, keď Dawn začala bojovať po boku Buffy. Buffy bola prekvapená, nadšená a hrdá na svoju sestru. Získala si jej rešpekt.

Po tom, ako bola znovuotvorená Sunnydaleská stredná, nastupuje do nej aj Dawn. Keď sa objavilo Prvé zlo, Dawn sa stala súčasťou skupiny, pomáhala pri študovaní literatúry a hľadaní možností víťazstva. Stala sa z nej niečo ako „mladá pozorovateľka“. Vo finálnom boji stála po boku svojej sestry a statočne bojovala až do konca. A nakoniec to víťazstvo všetci spoločne vybojovali.