Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sarah Michelle Gellar




Biografia:

Narodená: 14.4.1977 v New Yorku
Výška: 160 cm
Oči: Zelené
Vlasy: tmavohnedé (prirodzené)

Patrí medzi najvyťaženejšie mladé herečky. Roky sa o nej vie, že je workoholik - čo aj sama priznáva. Bola objavená agentom v štyroch rokoch a čoskoro na to už dostala prvú rolu vo filme „An Invasion of Privacy“. Objavila sa v nespočetnom množštve reklám, vrátane jednej, kde vystupovala so Sethom Greenom.

Účinkovala v mnohých fillmoch a televíznych inscenáciách, ale veľký zlom v kariére ju čakal v podobe úlohy v seriáli „All My Children“ (Všetky moje deti). V seriáli zostala 2 a pol roka, získala cenu Emmy v roku 1995.

Ďalší veľký zlom v kariére ju čakal, keď sa uchádzala o rolu Cordelie v seriáli „Buffy the Vampire Slayer“ (Buffy, premožiteľka upírov). Nakoniec bolo rozhodnuté, že stvárni hlavnú postavu.

V roku 1997 dokončila film „I know What You Did Last Summer“ (Tajomstvo minulého leta). Krátko po ňom odletela do Atlanty natáčať „Scream 2“ (Vreskot 2). Ďalšie dva jej filmy sú „Cruel Intentions“ (Veľmi nebezpečné známosti) a „Simply Irresistible“ (Jednoducho neodolateľná).

V marci 1998 vyhrala Blockbustar Entertainment Award v kategórii The Best Supporting Actress (najlepšia vedľajšia rola) v hororovej kategórii za film „I know what you did last summer“ (Tajomstvo minulého leta).
Od roku 1999 sa začala ukazovať v reklamách na Maybelline. V roku 2000 vyhrala niekoľko ocenení na The Teen Choice Awards a The MTV Movie Awards.

Rok 2001 sa ukázal ako prielomový v jej osobnom aj profesionálnom živote. Bola nominovaná na „Best Performance by an Actress in a TV-Series - Drama Category“ na Gloden Globe Awards (najlepší herecký výkon v TV-seriáli v kategórii dráma). V apríli sa zasnúbila s terajším manželom Freddiem Prinze Jr. The Teen Choice Awards ju v lete ocenil cenou „Extraordinary Achievement Award“ (cena za mimoriadny výkon).

V roku 2002 natočila film „Scooby Doo“. Takisto uvádzala predávanie cien MTV Movie Awards s Jackom Blackom. 1.septembra 2002 si Sarah a Freddie povedali svoj áno na súkromnom obrade v Mexiku. Bola oslávencom na predávaní cien „Woman of the year award“ (žena roka), ktoré usporiadúva Glamour Magazine.

V roku 2003 oznámila, že už neobnový kontrakt na Buffy. V tomto roku pracovala na filme „Scooby Doo 2: Monsters unleashed“. Vyhrala kategóriu „Choice TV drama actress“ v roku 2003 na udeľovaní cien Teen Choice award. V roku 2004 natočila hororový film „The Grudge“ (Nenávisť).
V súčasnosti pracuje na filme „Southland tales“, kde stvárni úlohu mladej pornoherečky. Medzi jej schopnosti patrí napríklad Tae Kwon Do, kickbox a korčuľovanie.


Filmografia:

The Air I Breathe (2006) (pre-production)
Alice (2006) (announced) .... Alice
Untitled Marc Klein Project (2006) (pre-production) .... Jane
Southland Tales (2006) (filming) .... Krysta Now
Happily N'Ever After (2005) (post-production) (voice) .... Ella
Untitled Supernatural Thriller (2005) (completed) .... Joanna Mills
Scooby Doo 2: Monsters Unleashed (2004) .... Daphne
The Grudge (2004) .... Karen Davis
Scooby-Doo (2002) .... Daphne Blake
Jack Black: Spider-Man (2002) (TV) .... Mary Jane Watson
Lord of the Piercing (2002) (TV) .... Arwen
Harvard Man (2001) .... Cindy Bandolini
Cruel Intentions (1999) .... Kathryn Merteuil
Simply Irresistible (1999) .... Amanda Shelton
She's All That (1999) (uncredited) .... Girl in Cafeteria
Small Soldiers (1998) (voice) .... Gwendy Doll
Beverly Hills Family Robinson (1998) (TV) .... Jane Robinson
Scream 2 (1997) .... Casey 'Cici' Cooper
I Know What You Did Last Summer (1997) .... Helen Shivers
"Buffy the Vampire Slayer" (1997-2003) TV Series .... Buffy Summers
"All My Children" (1970) TV Series .... Kendall Hart Lang Henry (aka Mrs. Michael Cambias) #1 (1993-1995)
"Swans Crossing" (1992) TV Series .... Sydney Orion Rutledge
"A Woman Named Jackie" (1991) (mini) TV Series .... Teenage Jacqueline Bouvier
High Stakes (1989) (as Sarah Gellar) .... Karen Rose
Funny Farm (1988) (uncredited) .... Elizabeth's Student
Over the Brooklyn Bridge (1984) (uncredited) .... Phil's Daughter... aka Across the Brooklyn Bridge
An Invasion of Privacy (1983) (TV) .... Jennifer Bianchi



Buffy Anne Summers

Biografia:

Navštevovala strednú školu, bola roztlieskavačkou a v roku 1996 bola zvolená kráľovnou plesu. V tej dobe ju kontaktoval muž menom Merrick, ktorý jej povedal, že je Vyvolená - premožiteľka upírov. Aj cez zjavnú nedôveryhodnosť tejto informácie to bola pravda, Merrick bol jej pozorovateľ. Keď bol zabitý, Buffy v snahe dokončiť akciu založila požiar v školskej telocvični.

Pretože sa jej rodičia rozviedli, Buffy sa s matkou presťahovala do Sunnydale. Tu spoznala svojho nového pozorovateľa, knihovníka Gilesa. Spoznala sa tu takisto s Willow a Xanderom, ktorí sa stali jej najlepšími priateľmi. Okrem toho  spoznala aj Cordeliu, ktorá sa tiež o jej tajomstve dozvedela, a aj keď niekedy „nedobrovoľne“, tiež im pomáhala bojovať proti upírom a silám zla. Stretla tu aj tajomného Angela—upíra s dušou, ktorý sa stal jej prvým priateľom a jej najväčšou láskou.

Po jeho odchode a dokončení strednej školy, začala študovať na UC Sunnydale—univerzite, spolu s Willow a Ozom (priateľ Willow), kde sa spoznala s Rileym. Bol to tajný agent Iniciatívy, ktorá bojovala tiež proti démonom— no boli to obyčajní ľudia.

Od piatej série sa môžeme stretnúť aj s Buffyinou mladšou sestrou Dawn, ktorá bola stvorená ako človek a priradená k premožiteľke, aby ju mohla chrániť. Dawn bola Kľúčom k otvoreniu a zavretiu portálu medzi rôznymi dimenziami. Po smrti matky sa Buffy len veľmi ťažko vyrovnávala so životom, no kvôli sestre bola statočná. Bola postavená na vlastné nohy, prerušila školu a začala pracovať.

Ďalším Buffyinym priateľom bol Spike—upír, ktorý neskôr takisto získal dušu. Ten v závere zachránil celý svet pred apokalypsou. Aj keď ho Buffy nikdy nemilovala tak ako Angela, predsa zaberal veľkú časť v jej srdci.

Mnoho krát zachránila svet pred nadchádzajúcou apokalypsou. Dvakrát dokonca zomrela. Prvý krát len na pár minút a oživil ju Xander umelým dýchaním. Druhý krát sa obetovala za Dawn, aby uzavrela bránu medzi dimenziami. Willow a ostatní ju ale prinavrátili naspäť do života. Keďže zomrela neprirodzenou smrťou, bolo to možné.