Jdi na obsah Jdi na menu
 


David Patrick Boreanaz




Biografia:

Narodený: 16. mája 1971,Buffalo
Výška: 186 cm
Oči: hnedé
Vlasy: hnedé

David Patrick Boreanaz bol zvyknutý na televízne vysielanie už od detstva. Jeho otec bol známym moderátorom počasia. No k herectvu ho vo veku 7 rokov inšpiroval výkon Yula Brynnera v predstavení „The King and I“.

Vyštudoval herectvo a filmovú tvorbu na vysokej škole Ithaca Collage v New Yorku. Potom sa odsťahoval do Los Angeles a pracoval ako obsluha parkoviska, maliar , roznášač jedla a pod.

Jeho prvá veľká príležitosť prišla roku 1993, kedy dostal malú hosťujúcu úlohu v jednom dieli „Married with children“ (Ženatý, so záväzkami).

Až po ďalších troch rokoch dostal ozajstnú šancu. Vyhliadla si ho na prechádzke so psom po parku manažérka a hneď ju napadlo, že on by bol na úlohu Angela v seriáli „Buffy the Vampire Slayer“ (Buffy, premožiteľka upírov) ako stvorený. Joss Whedon bol rád, že bol neznámi a nemal veľa skúseností. Takto mu nemuseli zaplatiť vysoký honorár. Samozrejme to nebol jeho jediný klad.  Po prvej skúške z neho boli všetky ženy nadšené a okrem toho ukázal, že je veľmi talentovaný herec.

Po troch rokoch v Buffy, dostal svoju vlastnú šou s názvom „Angel“, ktorá bola takým voľným pokračovaním, spinoffom Buffy.

V roku 1998 sa stal hlavnou „tvárou“ značky Levi´s, nakrútil pár reklamných šotov a snímkov.

V júni 1997 sa oženil sa svojou priateľkou zo strednej Ingrid Quinn, no v októbri 1999 sa rozviedli. O dva roky neskôr sa zoznámil s bývalou modelkou playboya Jamie Bergman. Po len pár mesačnom chodení sa zasnúbili a v novembri 2001 sa vzali.  Majú spolu syna menom Jayden Rayne. David rád hrá golf, a občas sa zúčastní hokejového zápasu pre charitu. So svojou rodinou žije v L.A., má psa menom Berta Blue.

Vďaka seriálu „Buffy the Vampire Slayer“sa dostal aj k filmom, ako napríklad „Valentine“ (Valentín), „I´m with Lucy“,... V súčasnosti natočil film „These Girls“, a má vlastný seriál „Bones“, ktorý má čoskoro premiéru na televíznych obrazovkách v Amerike.


Filmografia:

Suffering Man's Charity (2006) (post-production) .... Sebastian
Mr. Fix It (2005) (post-production) .... Lance Valenteen
Kingdom Hearts II (2005) (VG) (voice) .... Squall Leonhart
Bones (2005) TV Series .... Special Agent Seeley Booth
These Girls: 2005
The Hard Easy: 2005
The Crow: Wicked Prayer (2004) .. Luc Crash
I'm with Lucy (2002) .. Luke
Buffy the Vampire Slayer (2002) (VGvoice) .. Angel
Kingdom Hearts (2002) (VG) (voice) .. Leon (Squall Leonhart)
Valentine (2001) .... Adam Carr
"Angel" (1999/I) TV .. Angel/Angelus
"Buffy the Vampire Slayer" (1997) TV .... Angel (1997-1999)
Macabre Pair of Shorts (1996) .... Vampire's victim
Best of the Best II (1993) (uncredited)

Televízia:

"Baby Blues" (2000)playing "Johnny" in "Teddy-Cam" (episode # 2.3) 2/3/2002
"Baby Blues" (2000)playing "Bizzy's boyfriend" in "God Forbid" (episode # 1.1) 7/28/2000
"Buffy the Vampire Slayer" (1997)
"Married... with Children" (1987)playing "Frank" in "Movie Show" (episode # 7.21) 4/11/1993



Angel / Angelus

Biografia:

Predtým ako sa stal upírom sa volal Liam. Narodil sa v roku 1727 v bohatej rodine v Írsku. V jeho 26-tich rokoch si ho vybrala a vyhľadala Darla a po jej kusnutí sa z Liama stal upír, splodený v historickom poradí Aureliusom - patriarchom tejto „rodiny“ a jedným z najmocnejších upírov v minulom storočí.

Po svojej premene bola jeho prvou obeťou vlastná sestra Cathy. Potom zabil aj svojho otca. Niekoľko ďalších rokov bol známy ako Angelus (ktosi s anjelskou tvárou). Zavraždil mnoho ľudí. Spolu s Darlou pokračovali v dobývaní Európy. V roku 1765 ich začal sledovať lovec upírov Holtz. Angelusa a Darlu to dosť štvalo, a tak mu vyvraždili celú rodinu. V ďalšom období sa stal Angelus ešte surovejší.

V roku 1860 sa vrátili späť do Anglicka, kde mu Darla predstavila Drusillu - nevinné mladé dievča, ktorá mala schopnosť vidieť do budúcnosti. Ten sa rozhodol ju psychicky týrať – urobil si z nej svoju hračku. Vyvraždil celú jej rodinu. Drusilla utiekla do kláštora. No Angelus ju našiel, prepadol kláštor, všetkých zmasakroval a nakoniec ju premenil na upíra. Drusilla postupne začala túžiť po niekom, Darla mala Angela, a ona nikoho. Vyhliadla si neistého básnika Williama a premenila ho (ako upír známy pod menom Spike). Všetci štyria cestovali ďalej po Európe.

Jednej noci priviedla Darla Angelovi na narodeniny mladú cigánku. No rodina tohto dievčaťa uvalila na Angelusa kliatbu, ktorá mu vrátila dušu a on musel trpieť všetkými činmi, ktorých sa dopustil ako upír.

V roku 1910 sa Angelus dostal do Ameriky, zmenil si meno na Angel. Zatiaľ čo ľutoval svojich činov, vyvinul si odpor voči ostatným upírom, žil ako bezdomovec a živil sa krysami.

Roku 1996 sa stretol s démonom Whistlerom, ktorý ho presvedčil, aby začal pomáhať premožiteľke, ktorá bojovala so zlými silami v Kalifornii. Keď Angel prvý krát uvidel Buffy, zamiloval sa a nasledoval ju do Sunnydale. Poprvý krát spoznala Buffy Angela v roku 1997 v jednej tmavej uličke v Sunnydale ako tajomného chlapíka s „vždy vhodnými“ radami. Ich vzťah sa postupne začal prehlbovať a dovŕšili ho na jej narodeniny. No netušili, že kliatba platí dovtedy, kým Angel nezažije okamih pravého šťastia. A tak došiel Angel o dušu. Všetky snahy o navrátenie mu duše boli márne. No v okamihu, ako sa Willow podarilo vrátiť mu ju, bolo už neskoro. Buffy už nemala na výber, musela ho zabiť, aby tak zachránila svet. O niekoľko mesiacov sa Angel vrátil, no psychicky bol na dne, pretože ho v pekelnej dimenzii mučili vyše 1000 rokov. Nakoniec sa postupne z toho dostal a pokračoval vo vzťahu k Buffy.

Po nejakej dobe si uvedomil, že ich vzťah nemá kvôli jeho nesmrteľnosti budúcnosť. Buffy bude viesť šťastnejší život bez neho, a tak zo Sunnydale odišiel do L.A., kde sa najprv ukrýval na temných miestach, no neskôr si ho našiel polodémon a poločlovek Doyle, ktorý ho presvedčil, aby spolu bojovali proti zlu a ochraňovali nevinných. Zachránil Cordeliu, ktorá sa stala súčasťou party. Založili detektívnu agentúru Angel Investigations, kde pomáhali bezmocným v boji proti zlu. Postupne sa v L.A. objavuje aj Wesley, ktorý sa tiež stal súčasťou ich skupiny. V roku 2000 sa spoznáva aj s nezávislým lovcom démonov Gunnom a stáva sa z neho ďalší spojenec. Ich hlavným nepriateľom je firma Wolfram & Hart. Neskôr našiel Angel ďalšieho spojenca, a to vlastníka karaoke baru Lorna - zeleného démona, ktorý má schopnosť vidieť myšlienky a budúcnosť prostredníctvom spevu. V Pylei zachránia Fred a vezmú ju so sebou do L.A. Tá sa postupne dostáva opäť do normálneho života a stáva sa dôležitou súčasťou tímu.

Po nejakej dobe prišla späť Darla - tehotná - čakala Angelovo dieťa (dôsledok toho, že sa zhruba pred pár mesiacmi s ňou Angel vyspal). Aj keď bolo nemožné, aby dvaja upíri mali spolu dieťa, stalo sa tak. Darla sa pri pôrode obetovala, aby zachránila dieťa. Angel pomenoval dieťa Connor a všetci mu s výchovou pomáhali. Wesley však našiel proroctvo, ktoré sa týkalo Angela a to znelo: „otec zabije syna“, a aby ich oboch ochránil, uniesol Connora a dal ho Holzovi, aby sa o neho staral ako o vlastného syna. Angel bol zúfalý a stále syna hľadal. Nakoniec sa Connor vrátil z inej dimenzie, no vo veku 18 rokov.  Nakoniec sa to všetko vyvinulo tak, že sa Connor vrátil späť do alternatívnej reality, kde žil s umelo vytvorenými spomienkami, v rodine. Umelo vytvorené spomienky mali aj všetci v L.A., tak aby si na Connora vôbec nespomínali. Angel to tak dohodol s Wolfram & Hart, a na oplátku sa ujal postu riaditeľa a s celou partou tam pracovali.

Bola mu doručená obálka s amuletom, z ktorého nakoniec vystúpil Spike, no ako duch. Neskôr sa Spike stal opäť hmotným a bojoval spolu s partou proti zlu. Wolfram & Hart chystali veľkú apokalypsu, kde vo finálnom boji nakoniec čelil obrovskej armáde démonov Angel spolu s Illyriou, Gunnom a Spikom (Wesley a Fred zomreli).